donderdag 12 juli 2012

TERUG BIJ AF. Grenzen aan de bewegingsvrijheid van burgers


Een van de grote mijlpalen van de Europese Unie is de vrijheid van beweging van de burgers tussen de lidstaten. Dankzij deze vrijheid kunnen de Europese burgers kiezen waar ze willen wonen, zonder zich te bekommeren om administratieve en burocratische rompslomp.
In Spanje waren de burgers van andere lidstaten, om hier langer dan drie maanden te verblijven, slechts verplicht tot zich laten inschrijven in een centraal register. Met een geldig paspoort en bewijs van inschrijving in de gemeente kreeg een Europees staatsburger automatisch een certificaat van residentie in Spanje.
Maar daar komt morgen een einde aan, en wel met terugwerkende kracht! Een van de nieuwste maatregelen van de Spaanse regering stelt grenzen aan deze vrijheid en eist van de Europese burgers bewijs van inkomsten voor het afgeven van certificaat van residentie. Dit vertaalt zich voor het geval van de werknemers in het tonen van een arbeidscontract, voor de ondernemers in het bewijzen van het bestaan van het bedrijf (zowel eenpersoonbedrijven als grotere ondernemingen) en voor de burgers die hier voor plezier komen wonen het beschikken over voldoende inkomsten en een ziektekostenverzekering. Dit wordt toegepast op alle aanvragen vanaf 24 april 2012.
De bedoelingen zijn duidelijk: ook in Spanje wil men voorkomen dat er meer mensen zijn zonder inkomsten, en die wél gebruik maken van de sociale voorzieningen en de medische zorg. Maar is het niet ook het begin van het afbrokkelen van de vrijheid van beweging van de burgers? En gaan we terug naar het tijdperk van burocratische beslommeringen? We mogen hopen van niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.