dinsdag 6 november 2012

Waar haal ik mijn (familie)recht?

In Spanje wonen veel Nederlanders, de zogenaamde "pensionados", families, expatriados, avonturiers... Maar het leven in Spanje voorkomt helaas geen problemen in familiesfeer. Zo gaan mensen scheiden en willen terug naar het vaderland, krijgen ruzie om de kinderen, anderen onenigheid om het geld. Deze problemen worden voor Nederlanders in Nederland opgelost door de rechter die onze eigen wetten zal toepassen.
Maar hoe en waar haal je je familierecht in Spanje?

Kan een Nederlander in Spanje scheiden? Wie bepaalt waar de kinderen blijven? Hoe is het huwelijksregime als een Nederlander in Spanje trouwt (met een Nederlander, een Spanjaard of een Amerikaan)? Hebben de opa’s en oma’s bezoekrecht?

Op vragen die betrekking hebben op juridische problemen in families en familierelaties kan helaas geen eenduidig antwoord gegeven worden. Wel moeten in al deze gevallen altijd eerst de volgende drie vragen opgelost worden:

1. Welke rechter is bevoegd om over de zaak te beslissen?

2. Welk recht is van toepassing op de situatie?

3. Hoe kan het vonnis worden uitgevoerd of ingeschreven worden?

Deze vragen moeten voor alle familieproblemen opgelost worden, of het nu gaat om het huwelijk, het huwelijksvermogen, de kinderen, de voogdij, erfenissen of testamenten. En om grote drama’s te voorkomen, is het erg belangrijk deze zaken te regelen voordat de problemen zich voordoen.

donderdag 12 juli 2012

TERUG BIJ AF. Grenzen aan de bewegingsvrijheid van burgers


Een van de grote mijlpalen van de Europese Unie is de vrijheid van beweging van de burgers tussen de lidstaten. Dankzij deze vrijheid kunnen de Europese burgers kiezen waar ze willen wonen, zonder zich te bekommeren om administratieve en burocratische rompslomp.
In Spanje waren de burgers van andere lidstaten, om hier langer dan drie maanden te verblijven, slechts verplicht tot zich laten inschrijven in een centraal register. Met een geldig paspoort en bewijs van inschrijving in de gemeente kreeg een Europees staatsburger automatisch een certificaat van residentie in Spanje.
Maar daar komt morgen een einde aan, en wel met terugwerkende kracht! Een van de nieuwste maatregelen van de Spaanse regering stelt grenzen aan deze vrijheid en eist van de Europese burgers bewijs van inkomsten voor het afgeven van certificaat van residentie. Dit vertaalt zich voor het geval van de werknemers in het tonen van een arbeidscontract, voor de ondernemers in het bewijzen van het bestaan van het bedrijf (zowel eenpersoonbedrijven als grotere ondernemingen) en voor de burgers die hier voor plezier komen wonen het beschikken over voldoende inkomsten en een ziektekostenverzekering. Dit wordt toegepast op alle aanvragen vanaf 24 april 2012.
De bedoelingen zijn duidelijk: ook in Spanje wil men voorkomen dat er meer mensen zijn zonder inkomsten, en die wél gebruik maken van de sociale voorzieningen en de medische zorg. Maar is het niet ook het begin van het afbrokkelen van de vrijheid van beweging van de burgers? En gaan we terug naar het tijdperk van burocratische beslommeringen? We mogen hopen van niet...